Снимка: Istock

В живота си всеки човек понякога допуска да взема решения, които не са били съвсем правилни. Грешните решения трябва да са наши уроци, но въпреки това, често ни се налага да преминаваме през тях отново и отново. Започваме да съжаляваме, да обвиняваме себе си, дори сме склонни да се разкайваме за нещата, които не сме направили. Но съжалението е чувство за загуба, усещане за нещо липсващо, което не може да бъде придобито или заменено.

И все пак, кои са едни от най-лошите решения, които взимаме в живота си и ни обричат на нещастие?

1. Вълнувате се какво мислят другите за вас

Това е нещо, което се случва на повечето хора – да се фокусират твърде често върху това какво мислят другите и твърде малко върху това, което мислят лично за себе си. Интересуваме се повече от това какво искат другите, отколкото от това какво искаме ние. Това ни кара и да се притесняваме по отношение на дадени ситуации, какво ли другите са си помислили за нас. Всъщност не е задължително другите да мислят постоянно за нас, така както ние постоянно мислим какво е мнението на околните или какво ще си кажат, ако сме решили да постъпим по определен начин. Фокусирането върху „какво мислят другите за мен“ само отнема от енергията ни и не ни прави по-щастливи.

2. Решение да спрем да развиваме себе си, да учим

Всеки човек си има своите задължения, предизвикателства, свързани с работа, семейство, приятели. И когато става въпрос за това да завършим висшето си образование, което сме прекъснали по някаква причина или да запишем изцяло ново обучение, курс, да четем полезна литература, да спортуваме, винаги си намираме оправдание да не го направим. А това ни прави скучни като личности, поставя ни в една рутина, която не ни зарежда с положителни емоции, намалява шансовете ни за развитие.

3. Вземане на решение от страх или безпокойство

Когато ви предстои да вземете важно решение, задайте си следния въпрос: Избирам ли действие, основано предимно на страх или безпокойство? Ако е така, това ще замъгли вашето ясно мислене и вероятно дори правилния избор, който се надявате да направите. 

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase