Снимка: Istock

Нещо, на което ни възпитават още докато сме деца е това да бъдем добри и състрадателни към другите. На по-късен етап в живота, понякога тези ценности се губят или са изместени от други черти на характера. Понякога милите хора са приемани за слаби, глупави. Тук е ключово поставянето на лични граници, защото не бива да спираме да сме добронамерени, само защото на някого не му допада и той не може да е такъв. Да си любезен е полезно, както за физическото, така и за емоционалното ни здраве.

Вижте 10 ползи от това да сте по-често мили с другите, а и със себе си.

1. Има положително въздействие върху здравето на сърцето – Това се дължи на факта, че добрината, състраданието, може да стимулират синтеза на хормон, наречен окситоцин, за който е известно, че има ползи за сърдечното здраве.

2. Засилва се имунната ви система – Когато сме благоприятно настроени към другите се смята, че това може да доведе до повишено отделяне на окситоцин, който играе важна роля в организма. Учени смятат, че той може да намали рисковете от определени заболявания, като хипертония, коронарна болест, диабет, рак.

3. Намаляваме риска от токсичен гняв – Вечно намусените хора, тези които винаги търсят интригата, конфликта, често са гневни, дори вътрешно, без да им личи. Гневът обаче е една от най-вредните емоции, която вреди на физическото и емоционално здраве.

4. Доброто се връща при нас – Чували ли сте за закона на привличането? Това, което изпращаме като мисли, действия, емоции към другите, се връща обратно при нас.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase