Снимка: outnow.ch

В днешно време компаниите не могат да се похвалят с голям брой ентусиазирани и супер мотивирани служители. Това е така, защото повечето хора работят, за да си плащат сметките, а не защото наистина са влюбени в работата си.

Това положение трудно може да се промени, но все пак има някои методи, които могат да помогнат на шефовете да мотивират и „енергизират“ малко повече вялите си подчинени. Тези методи дори не са свързани с увеличение на заплатата или с обещания за повишения, бонуси, придобивки и т. н.

Ето и няколко съвета по темата, които ще са ви полезни, особено ако сте на мениджърски пост:

1. Започнете още от първия им ден.

За повечето служители започването на работа на ново място е вид стрес. В началото те не познават никого, чувстват се самотни и нищожни, защото знаят, че тепърва ще бъдат наблюдавани под лупа. Този смачкан ентусиазъм от самото начало може да се превърне в навик за някои хора. Затова стимулирайте новите си служители, като ги въведете в работата и не забравяте да им благодарите, че са се присъединили към вашата компания. Опитайте се бързо да ги направите част от вашия екип – направете им визитки, покажете им къде могат да обядват, дайте им достъп до пароли, паркинг и т. н.

2. Определете тяхната роля във фирмата и им поверете отговорности.

Това наистина е жизненоважно. Така вие ще им покажете, че те са важни за вашата компания и ще им обясните как точно ще измервате напредъка им. Всички служители – и нови, и стари, обичат да са наясно с поставените им задачи, защото тогава знаят какво да очакват. Освен товаq ако имат отговорности, те ще чувстват, че тяхната роля е важна за фирмата.
 

Още по темата можете да прочетете в Тialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase