Снимка: photl.com

Сърдечносъдовите заболявания са сред най-мащабните в цял свят. Милиони хора страдат от някакъв вид заболяване на сърдечносъдовата система. Отново милиони са претърпелите инфаркт – някои смъртоносен, други не, но с последици. 

Високото кръвно налягане също е бич, който поразява вече все повече млади хора. То е основна причина за поява на остри състояния, включително инфаркт. Ако не бъде третирано навреме и адекватно, може да доведе до сериозни мащабни увреждания на органите и тъканите, и в крайна сметка – смърт. 

Причините са много, но ние ще ви представим най-често срещаните от тях. Запознавайки се с предразположеностите към хипертонията, можете да спомогнете за собственото си предпазване от нея, както и произтичащите от нея заболявания и състояния. 

Възраст 

Причина №1 за поява на високо кръвно налягане може да е възрастта. Шансът да станете жертва на хипертонията е много по-висок при възрастните хора. Рискът се увеличава допълнително, ако има наличие на втвърдяване на артериалните стени. 

Наследственост 

Ако във фамилната ви анамнеза присъстват един или повече случаи на повишено артериално налягане, това може да предполага риск и за вас. Притеснително е, защото наследствените форми на хипертония могат да дадат проявления още в юношеска или млада възраст.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase