Кадър от филма "Вълкът от Уолстрийт"; Снимка: outnow.ch

Почти всеки човек мечтае за шефското място, но много малко са тези, които действително осъзнават каква отговорност трябва да поемат. Няма значение дали става въпрос за управител на ресторант или изпълнителен директор на голяма компания – всички лидери имат сходни цели. Една от тях е да получат най-доброто от хората, които работят за тях.

Това може да се окаже трудна задача, особено за тези шефове, които все още нямат много опит на лидерска позиция. По своя път шефовете също правят грешки – като всеки друг човек. Разбира се, добрите решения трябва да преобладават, но никой не е застрахован от грешки.

За да бъде един човек добър лидер, той трябва да разполага с нужните умения, които ще му помогнат да ръководи по-добре и да се утвърди на своята позиция. Достатъчно е да следва няколко правила за по-голям успех:

1. Дайте на другите хора шанс да блеснат.

Най-добрите лидери не искат прожекторите да бъдат насочени единствено към тях. Те дават шанс на техните служители също да покажат способностите си. Те разбират много добре, че успехите на подчинените им говорят добре и за тях самите. Добрите лидери не пестят похвалите, когато някой си ги е заслужил. Освен това те са готови да изслушат всеки и приемат предложения и нови идеи. Добрите шефове невинаги знаят всички отговори, но се опитват да намират максимално удобното решение на проблемите за всички.

2. Поемете отговорност, когато нещата се объркат.

Най-добрите лидери са тези, които поемат отговорност, когато възникне проблем. Те не прехвърлят вината на служителите, защото в крайна сметка те отговарят за тях. Лошите лидери от своя страна приемат само успехите, а за провалите винят другите.

3. Бъдете смирени.

Успешните лидери не изпитват нужда да говорят гръмко и да се хвалят. Те показват качествата си с помощта на своите действия. Също така добрите шефове не парадират с постиженията си. Вместо това те се фокусират върху работата си и благото на фирмата. Най-добрите лидери са смирени (но не без самочувствие), защото знаят, че винаги има още какво да научат.

Още по темата можете да прочетете в Tialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase