Снимка: Istock

Не забравяйте да уведомите детето си, че сте на негова страна. То трябва да разбере, че не го обвинявате и че ще го подкрепите. Дайте му да разбере, че ако отмъсти на насилниците, като отвърне на ругатните или дори се бие, това е поведение, което няма да разреши конфликта, а може дори да го задълбочи.

Помогнете на детето за изграждането на увереност

Можете също да работите с детето си, за да му помогнете да изгради увереността си. Подчертайте положителните неща, които то може да покаже пред другите. Научете детето си как да общува; да решавам проблеми; да взема решения; да чете езика на тялото и др. Тези умения могат да помогнат на детето ви да стане по-уверено, независимо и ангажирано в училище.

Проучете фактите

Попитайте детето си внимателно, но директно дали някой прави нещо, което го кара да се чувства разстроено, неудобно или смутено. Използвайте отворени въпроси, за да насърчите детето си да споделя. След като имате основна представа какво се случва, вижте дали можете да получите и конкретна информация.

Можете да го попитате за неща от сорта: получава ли злобни съобщения в социалните медии? Кой ги изпраща? Колко са те? По кое време се изпращат?

След това се свържете с други хора, които може да знаят повече. Със сигурност трябва да разберете какво се случва, кой е замесен, кога и къде се е случило. Въпреки това, помислете внимателно, преди да се свържете директно с учениците или възрастните, извършващи тормоз.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase