Кадър от филма "Самоличност на аванта"; Снимка: outnow.ch

Всеки шеф мечтае за перфектния служител. И много успяват да намират добри кадри, които наистина вършат работа, но в даден момент си навличат гнева им и тяхното неодобрение.

Един ръководител знае, че заетият служител, е човек, който работи. Всичко обаче си има граници и доста от шефовете буквално прекаляват със задачите и очакват чудеса. За да бъде свършена работата, трябва да имате точни и ясни цели, приоритети и най-вече да давате възможност на подчинените си да"дишат". Ето и кои са мениджърските подходи, които подлудяват подчинените и в крайна сметка работят срещу благото на компанията:

1. Поставяне на много приоритети. Да имате един или два приоритета е хубаво, даже задължително. Но постоянно да поставяте нови и нови приоритети с еднаква сила на важност, си е истинска лудост. Така служителите ви не могат да преразпределят енергията и концентрацията си и в крайна сметка целите няма как да бъдат постигнати.

2. Постоянно променяте приоритетите. За да работи целенасочено, служителят има нужда от крайна цел и стратегия. След като веднъж е наясно с приоритетите на компанията, той се концентрира да изработи план, за да ги постигне. Но това няма как да стане възможно, ако непрекъснато ги променяте. Подчиненият ще бъде объркан, ще изгуби представа за последователността и важността на задачите и няма да ги свърши. Накрая може и да ви обяви за луд!

3. Изисквате невъзможното. Хубаво е, че имате високи цели, но би било още по-хубаво, ако те са някак постижими. Вярно е, че човешките възможности на приказки са безкрайни, но в реалния свят, трябва да се борави с реални цели, факти и изисквания.

4. Изисквате разрешение за всичко. Уж, делегирате права на своите служители. Уж, им казвате, че им вярвате и разчитате на техните умения, а в един момент започвате да им крещите, че не са ви попитали дори дали могат да си сменят паролата на компютъра. Подчинените ви имат нужда поне от минимална свобода, за да си свършат работата.

Още по темата можете да прочетете в сайта на Tialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase