Снимка БГНЕС

За 900 млн. евро Европейската комисия продава половината си офис сгради в Брюксел. Причината - след пандемията от COVID-19 служителите продължават да работят от вкъщи през по-голямата част от седмицата, което обезсмисля поддържането на огромните площи, съобщи БТА.

Общо 23 сгради ще бъдат придобити от белгийския държавен инвестиционен фонд, който планира да ги реновира, за да бъдат по-устойчиви. Идеята е мястото да стане по-приветливо за хората и да се намали усещането за стерилна атмосфера.

Сделката е важна стъпка в плана на Белгия да преустрои района в квартал с офиси, жилища, повече зелени площи и пространство за активно движение.

В свое изявление ЕК, която се ръководи от Урсула фон дер Лайен, обяснява, че това ще направи известния европейски квартал по-видим в културния, институционалния и жилищния пейзаж на белгийската столица.

Според насоките, въведени през 2021 г. заради COVID, гражданите на ЕС имат право на 20% работа от вкъщи, а между 20% и 60% от дистанционния труд може да бъде договорен с прекия ръководител. Тези, които искат още повече хоум офис, могат да получат разрешение, когато е в интерес на службата.

По време на пандемията европейският комисар по бюджета Йоханес Хан описа дистанционната работа на служителите на ЕК през по-голямата част от седмицата като “новата норма”.

Във вторник той заяви, че продажбата на сградите на белгийския суверенен фонд ще намали отпечатъка на офисите на ЕК върху Брюксел. “Продажбата ще ни помогне да постигнем целите си да намалим броя на сградите с 50% и нашата площ - с 25%”, каза още Хан.

Сделката за 900 млн. евро ще намали общото офис пространство на ЕК от 780 хил. на 580 хил. кв. метра, като обаче запазва по-просторните си офис сгради. В оставащите площи ще се помещават 32 хил. служители.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase