Снимка: БГНЕС

Онлайн тест е най-новата мярка, с която Амстердам се надява да възпре „токсичните туристи“. Викторината се нарича "Правилата на Амстердам" и е предназначена да се появява в резултатите от търсенето на информация за града. В него се задават въпроси за причините, поради които желаете да посетите холандската столица. Ако отговорите: за ергенско парти, обиколка на кръчми или за да пушите марихуана на публично място, ще ви бъде отговорено, че ще останете разочаровани, защото това вече не е позволено.

Викторината е само един от дългата поредица експерименти, с които Амстердам се опитва да намали нарушенията, причинени от ордите туристи, които идват в града, за да се забавляват лудо.

Това включваше не само реклами, насочени към потенциалните туристи, но и конкретни политически мерки в рамките на града. Удължаването на времето за затваряне на баровете в квартала на червените фенери, например, леко подобри положението на жителите. Други мерки, като например забраната за пушене на марихуана на обществени места, са трудни за прилагане. А други, като например ограничаването на работното време на публичните домове, бяха бързо отменени.

Към момента нито една от стратегиите на Амстердам не е довела до реално решение на проблема. Суровите цифри показват истинската история: броят на туристите продължава да расте. През 2023 г. броят на нощувките се е увеличил с 21 % до 9 млн. С това Амстердам се връща на нивата отпреди пандемията, а градът очаква броят на посетителите да достигне рекордни стойности през следващите години.

Големият въпрос сега е: колко още може да поеме този сравнително малък град с 900 000 жители? Тесните улици, алеи и мостове в крехкия исторически център от XVII в. просто не са били проектирани така, че да позволяват преминаването на големи тълпи от хора - дори ако всички те се държат прилично. Обикновените жители на квартала на червените фенери се чувстват изтласкани от тълпите туристи, които понякога дори им пречат да стигнат до домовете си.

Тези жители се присмиват на онлайн теста. Тяхната съдба е сравнима с тази на венецианците, които наскоро протестираха срещу въвеждането на входна такса за града от 5 евро за еднодневни туристи - още един опит за ограничаване на свръхтуризма. Те смятат, че това превръща града в увеселителен парк и няма да подобри ежедневните им условия на живот.

Преди две години се говореше за добавяне на входни врати и входни такси за квартала на червените фенери. Този план бързо беше изоставен: просто има твърде много алеи, които водят към публичните домове на витрините, и отново изрично представя квартала като туристически парк.

Тази ситуация не се ограничава само до Амстердам и Венеция. В цяла Европа политиците признават, че броят на туристите в много популярни дестинации е нетърпим, но изглежда не могат да се справят с корена на проблема.

Местният политик Софян Мбарки смята, че основният проблем е имиджът на Амстердам като място, където всичко е позволено. С викторината той се надява да промени представата на посетителите за града. Истината обаче е, че проблемният имидж не може да се промени за една нощ. Всъщност ще трябва да коригирате и реалността.

Кметът на Амстердам, Фемке Халсема, е наясно с това. Преди пет години тя смело предложи затваряне на публичните домове на витрините в квартала на червените фенери - дързък ход, като се има предвид, че много местни хора все още смятат проституцията на витрините за неразделна част от фолклора на града. Постепенно все повече хора осъзнават, че това, което се случва в квартала на червените фенери, няма нищо общо с фолклора.

Халсема често се сблъсква с ожесточена съпротива. Интересно е, че именно левите партии (включително собствената ѝ партия "Зелена левица") се противопоставят на плановете ѝ. През 2021 г. тя предложи друга мярка по същество: да се разреши влизането в кафенетата само на холандски граждани. И отново левите се противопоставиха.

Междувременно активистите, които години наред се бореха със свръхтуризма, напуснаха арената от чисто разочарование. Те смятат, че не могат да се мерят с мощните лобистки групи на предприемачите, които печелят толкова високи печалби в квартала на червените фенери, че лесно могат да финансират кампании срещу неблагоприятните предложения на кмета. За разлика от тях, жителите са разпокъсани в различни малки групи за действие с много малко финансиране. Често те се фокусират върху специфичните проблеми в тяхната част на квартала, вместо върху по-широкия проблем.

Независимо дали става въпрос за Венеция, Амстердам или друг европейски град, който се бори с прекомерния туризъм, едно нещо стана кристално ясно: когато сме изправени пред драматичен проблем, са необходими драматични мерки. Макар че в Амстердам често се говори за квартала на червените фенери и за определен вид туристи, просто не е достатъчно да се опитаме да намалим неудобствата, причинени от една група: трябва да се обърне внимание на общия обем туристи.

Това означава да се реши какво всъщност е устойчивото ниво на туризъм - такова, което позволява както на посетителите, така и на местните хора да се наслаждават на града. За да се постигне това, правителствата биха могли значително да ограничат полетите и круизните кораби, които пристигат в даден град и района около него. За да се ограничи свръхтуризмът в Амстердам, би било чудесно да се намали размерът на пътникопотока на летище "Схипхол", тъй като това едновременно би било от полза за околната среда. Въпреки че подобни планове вече бяха обсъждани, холандското правителство за съжаление ги отложи в началото на тази година.

Прилагането на драстични мерки изисква смелост. Изисква се смелост, за да се постави дългосрочната визия за град, в който може да се живее, над краткосрочните икономически интереси. Изисква се и смелост да се изправиш срещу гнева на туристическия сектор, който има изключително силно лоби и иска само едно: повече туристи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase