Снимка БГНЕС, архив

Новият селекционер на волейболистите Джанлоренцо Бленджини пристига у нас в понеделник, за да се захване с мисията си.

Италианският специалист бе ангажиран от федерацията с договор за 3+2 г. с конкретна цел - сформиране на отбор от млади играчи, изграждането му и класиране за олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028 г.

Бленджини ще започне работа с първата група от волейболисти, която ще бъде събрана, на 3 май. Преди това се очаква 52-годишният треньор да бъде представен на нарочна пресконференция.

Щабът на Бленджини е ясен. В него влизат сънародникът му Франческо Кадеду, който води победителя в редовния сезон на първенството “Дея спорт”, наставникът на “Добруджа” Данаил Милушев и асистентът в “Левски” Христо Цветанов.

Последният всъщност е привлечен в ролята си на треньор на юношеския тим на “сините”.

Той неизменно печели титлите в тази възрастова група през последните години. Част от играчите му пък са или бяха гръбнакът на най-успешната българска формация през тази декада.

Под ръководството на Мартин Стоев тя стана втора на световното до 19 г. , а начело с Андреа Буратини взе бронз от мондиала до 21 г.

6 човека от този отбор са в списъка на Бленджини. Сред тях е и Алекс Николов, на когото италианецът бе наставник близо 2 сезона в “Лубе”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase