Снимка: Gerd Altmann от Pixabay

Организацията на обединените нации (ООН) изрази загриженост относно увеличаването на случаите на холера в Йемен. В районите на опустошената от войната страна, контролирани от бунтовниците хути от октомври насам са починали 75 души.

Официалният представител на ООН Едем Восорну заяви пред Съвета за сигурност, че от година насам се наблюдава тревожно възобновяване на холерата в цялата страна. Последната епидемия е била през 2019 година. Восорну заяви, че макар реакцията в контролираните от правителството райони да е забавила разпространението на болестта и да е осигурила лечение на засегнатите, районите, управлявани от хути, се нуждаят от помощ.

"От март насам наблюдаваме бързото разпространение на епидемията в районите, контролирани от, де факто, властите на хутите", каза служителят.

Към 7 април в тези райони са регистрирани над 11 000 предполагаеми случая, както и 75 смъртни случая. За сравнение, в районите, контролирани от правителството, са регистрирани 3200 предполагаеми случая.

"Бързият отговор е от абсолютно решаващо значение. Организацията на обединените нации и нашите хуманитарни партньори работят в тясно сътрудничество със съответните власти за увеличаване на мащаба на реакцията", заяви Восорну, като призова международната общност да предложи пари и доставки.

ООН има план за хуманитарна помощ за Йемен за тази година, който се оценява на 2,7 милиарда долара. До момента са финансирани само 10% от плана. В страната се наблюдава затишие в боевете, които се водят в Йемен от изтичането на шестмесечното примирие, сключено с посредничеството на ООН през април 2022 г.

Но на фона на войната в Газа между Израел и Хамас, подкрепяните от Иран бунтовници хути извършиха десетки нападения срещу кораби в Червено море или Аденския залив, които според тях имат връзки с Израел.

Бунтовниците твърдят, че действат в знак на солидарност с палестинците.

Специалният пратеник на Организацията на обединените нации за Йемен Ханс Грюндберг заяви пред Съвета, че макар военната ситуация да остава "овладяна" в сравнение с периода преди април 2022 г., на няколко фронтови линии се наблюдава активизиране на военните действия. / БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase