Снимка: 4711018 от Pixabay

22 души от четири европейски държави са арестувани в рамките на разследване по подозрение за измама с 600 млн. евро за възстановяване на средства от фонда „Ковид“. Европейската прокуратура съобщава, че в резултат на разследването на предполагаемата престъпна мрежа, се извършват арести и обиски в Италия, Австрия, Словакия и Румъния.

Престъпната организация е "заподозряна в измама на стойност 600 млн. евро от Механизма на ЕС за възстановяване и устойчивост (МВУ) за Италия", заяви базираната в Люксембург Европейска прокуратура. Офисът във Венеция на звеното на финансовата полиция на Италия - Guardia di Finanza, е замразил активи на стойност над 600 млн. евро по нареждане на съдия по досъдебното производство.

От 22-мата арестувани заподозрени 8 са задържани в очакване на процеса, а останалите 14 са под домашен арест, като на един от тях, счетоводител, е забранено да упражнява професията си.

ЕЗПД заяви, че се е фокусирала върху предполагаема престъпна мрежа, която в периода 2021-2023 г. е създала схема за измама с цел получаване на пари от дела на Италия в МВУ.

МВУ, създаден, за да помогне на държавите от блока да се възстановят от икономическия удар, нанесен от пандемията от Ковид, е на стойност над 720 млрд. евро, финансиран до голяма степен чрез общи заеми на ЕС.

Този модел, особено съвместното вземане на заеми, беше изтъкнат от някои държави от ЕС като модел, който трябва да се възпроизведе, тъй като Европейският съюз засилва отбранителната си промишленост и сътрудничеството си в отговор на заплахата от Русия и в подкрепа на Украйна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase