Снимка БГНЕС, архив

Гърция е на път да се превърне в ключов играч на енергийния пазар в Югоизточна Европа, благодарение на новите енергийни връзки, инфраструктурното развитие и стратегическите придобивания. Тази трансформация се подхранва главно от два важни фактора: преминаването към по-екологичен енергиен микс и намаляването на зависимостта от руски природен газ след инвазията в Украйна, се казва в анализ на "Катимерини".

Ключови инициативи като придобиванията, извършени от Public Power Corporation (PPC) в Румъния, и очакваното разширяване в България и на други регионални пазари, в съчетание с активните мерки, предприети от Независимия оператор за пренос на електроенергия (IPTO) за укрепване на електроенергийните междусистемни връзки, означават значителен напредък в тази посока. Едновременно с това големите енергийни конгломерати следят отблизо регионалното развитие, за да се възползват от потенциалните възможности за навлизане на пазара.

Освен това при неотдавнашното посещение на министър-председателя Кириакос Мицотакис в Сърбия са били обсъдени въпроси за увеличаване на капацитета на междусистемните връзки между Гърция и Сърбия. Това начинание изисква сътрудничество със северномакедонския оператор MEPSO, в който IPTO е изразил интерес да участва като акционер. Съобщава се обаче, че инвестициите, включително тези в Северна Македония, са спрени в очакване на резултата от изборите в съседната държава.

Завършването на втората междусистемна връзка с България бележи важен етап, като на хоризонта се очертават още междусистемни връзки, включително с Италия (1000 мегавата до 2031 г.), Албания (1600 мегавата до 2030 г.), Северна Македония (модернизиране на съществуващата линия Солун - Битоля) и Турция (втора междусистемна връзка до 2029 г.). Тези проекти по северните граници допълват по-широките планове за големи междусистемни връзки, като например тези, свързващи Израел-Кипър, Саудитска Арабия, Египет, както и предстоящата линия на Зеления егейски интерконектор, завършваща в Германия през Адриатическо море, ръководена от IPTO.

Стратегическата визия на PPC за Балканите беше изразена неотдавна във Вашингтон от Гиоргос Стасис, ръководител на бизнеса на компанията, по време на 5-ия форум за Югоизточна Европа и Източното Средиземноморие, организиран от „Катимерини“, Делфийския икономически форум и Гръцко-американския лидерски съвет (HALC). /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase