Снимка: БГНЕС

След като синдикатите на селскостопанските производители реагираха положително на предложението на правителството за още помощи, фермерите във Франция прекратиха днес повечето блокади на пътни артерии, предаде ДПА.

Фермерите образуваха с тракторите си дълги колони и, ескортирани от полицията, се насочиха към местата, откъдето са дошли.

По време на демонстрациите им имаше моменти, когато близо 10 хиляди души участваха в протестните акции срещу спада в доходите, екологичните правила на Европейския съюз и бюрократичните препятствия.

На някои места протестите продължиха. В региона на Англе, който се намира на брега на Атлантическия океан, фермери свалиха чуждестранните продукти от лавиците на супермаркет, съобщи в. "Сюд-уест".

В четвъртък новият френски премиер Габриел Атал обеща още правителствени помощи, като убеди най-големите синдикати да сложат край на блокадите.

Общата помощ, която обещава правителството, е 400 милиона евро, пише в. "Лез еко", като се позовава на министерството на икономиката.

Ще бъде предоставена помощ на животновъдите и на представителите на винената индустрия, която се сблъсква с проблема със свръхпроизводството, съчетано с намаляваща консумация.

Организации за защита на околната среда разкритикуваха правителството за отлагането на мерките за ограничаване на употребата на пестициди до 2030 година - решение, взето по искане на селскостопанския сектор.

Протестите на френските фермери продължиха повече от седмица, като те изразяваха недоволството си основно чрез блокиране на пътни артерии с трактори. (БТА, Божидар Захариев)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase