Снимка: БГНЕС/ЕРА

Хиляди демонстранти, сред които и деца, преминаха днес през центъра на Лондон в пропалестинско шествие – част от световния ден на действие срещу най-дългата и най-смъртоносната война между Израел и палестинците от 75 години насам, предаде Асошиейтед прес.

Тежкото положение, в което се намират децата в ивицата Газа след близо 100 дни от началото на конфликта между Израел и палестинската групировка "Хамас", беше в центъра на днешното лондонско шествие, символ на което стана появата на Малката Амал – 3,5-метрова кукла, създадена първоначално, за да подчертае страданията на сирийските бежанци.

Куклата се превърна в емблема на борбата за човешките права по време на 8000-километровото пътуване от турско-сирийската граница до британския град Манчестър през юли 2001 г.

Според данни на министерството на здравеопазването в управляваната от "Хамас" територия почти две трети от общо 23 843 души, убити по време на израелските атаки в Газа, са жени и деца.

Израел започна война в отговор на безпрецедентната трансгранична атака на "Хамас" и други групировки на 7 октомври, при която нападателите убиха около 1200 души, предимно цивилни, и взеха 250 други за заложници. Това бе най-смъртоносната атака в историята на Израел и най-смъртоносната за евреите след Холокоста, отбелязва АП.

Лондонската полиция съобщи, че около 1700 полицаи дежурят по време на събитието, в това число и голям брой униформени, идващи от други градове.

Властите поставиха редица условия за провеждането на шествието, включително указания никой от участниците в протеста да не се доближава до израелското посолство. Утре в Лондон ще се проведе произраелски митинг.

Лондонският поход е една от проявите, провеждани днес в редица европейски градове, включително Париж, Рим, Милано и Дъблин.

В ирландската столица хиляди хора също преминаха по главната улица на града в знак на протест срещу военните операции на Израел в палестинския анклав. Протестиращите развяваха палестински знамена, държаха плакати, критикуващи ирландското, американското и израелското правителство, и скандираха: "Свободна, свободна Палестина", отбелязва АП, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase