Снимка: БГНЕС/ЕРА

Генералният щаб на украинските въоръжени сили призна за "тактически успех" на руската армия в североизточната Харковска област, предаде Ройтерс.

Четиринадесет от двадесет и двата опита на руснаците да напреднат в района продължават, пише в сводката, публикувана след полунощ днес. Сраженията в района на Вовчанск не спират, като руската армия е хвърлила "значителни сили", за да превземе града, допълни украинският генерален щаб.

Русия твърди, че е поела контрол върху най-малко девет гранични села в Харковска област. Украйна от своя страна казва, че отблъсква атаки и се бие, за да запази контрол върху тези населени места.

Няколко руски медии обявиха, че руската армия е влязла във Вовчанск. Според украинската армия обаче боевете се водят в околностите на града.

Твърденията и на двете страни в конфликта не са проверени по независим път.

В петък руската армия нахлу в Харковска област, откривайки нов, североизточен фронт в бушуващата вече 27 месеца на изток и юг война, отбелязва Ройтерс. Харков, вторият по брой на населението украински град, се намира на 30 километра от границата с Русия.

Вовчанск е на 4 километра от границата и на 45 от Харков. Той е основна цел на руското настъпление, наред с Липци - град, който е на 7,5 километра от границата и на 20 от Харков.

По последни данни от граничните райони вече са били евакуирани близо 6 хиляди местни жители, съобщи ръководителят на Харковската областна военна администрация Олег Синегубов.

В събота вечерта украинският президент Володимир Зеленски обяви, че спирането на руската офанзива в североизточния регион сега е "задача номер едно" за въоръжените сили на страната му./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase