Снимка: БГНЕС

Един от въпросите пред новоизбрания президент на САЩ е какъв да бъде подхода му към китайските технологични компании.

Джо Байдън едва ли ще се откаже от подхода на настоящия държавен глава Доналд Тръмп към китайската технологична индустрия и компании. Но е по-вероятно Байдън да има по-конкретен подход и да си сътрудничи повече със съюзниците, твърдят експерти пред CNBC, цитирани от Investor.bg.

По време на мандата си Тръмп създаде предизвикателства за китайската технологична индустрия чрез санкции, изпълнителни заповеди и други действия. Байдън вероятно ще продължи с подобна политика.

"Тръмп напълно наруши статуквото, което съществуваше между САЩ и Китай в продължение на десетилетия", твърди Абишур Пракаш, специалист по геополитика в Центъра за иновации на бъдещето – базирана в Торонто консултантска фирма.

Администрацията на Тръмп предприе действия срещу редица големи китайски технологични фирми. Сред примерите за това беше Huawei, която беше поставена в черния търговски списък на САЩ миналата година. Това ограничи, а в някои случаи напълно спря, достъпа ѝ до американски технологии, като част от услугите на Google.

В резултат на това продажбите на смартфони на Huawei понесоха удар. Освен това Вашингтон предприе действия, за да ограничи достъпа на Huawei до чипове от ключови производители.

Чиповете са област, в която администрацията на Тръмп се фокусира по-конкретно. SMIC, компания, която стои в основата на усилията на Китай да бъде по-малко зависим от други играчи, също беше добавена към черния търговски списък на САЩ в средата на декември.

Целият анализ вижте тук

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase