Снимка: Kevin Dietsch/UPI/Bloomberg

Книжната индустрия може да бъде доволна заради малък пакет стимули, съставен лично от Доналд Тръмп. Сега американският президент - неволно - изпълнява всички изисквания за създаване на подходящи бестселъри. Президентът е неспособен на дългосрочна вярност (което създава желание за отмъщение), но иска да създаде най-добрите закони, за да предотврати излизане на бял свят на непопулярни журналистически произведения (което обаче само ги прави още по-привлекателни). Тръмп, който винаги е в ефир, в момента участва в две кални битки. И в двата случая става дума за изстрели от собствения му лагер.

Това, което се задава като истинска буря, са мемоарите на бившия му съветник по сигурността Джон Болтън, чието заглавие можеше да бъде и на роман с по-пикантно съдържание: „Стаята, в която всичко се случваше - спомени от Белия дом“. Твърди се, че Тръмп се е намесвал в наказателни производства на няколко пъти и е предложил на китайския лидер Си Дзинпин да му предостави помощ за предизборна кампания: Китай трябва да купува американски селскостопански продукти, за да увеличи симпатиите към Тръмп в САЩ.

Министерството на правосъдието на САЩ подаде молба за издаване на съдебно решение във вторник вечерта, българско време. С нея Болтън трябва да бъде помолен да спре издаването на книгата, което сега е насрочено за 23 юни. В ранната четвъртък сутрин министерството последва и с разпореждане, което преследва същата цел.

Обвинението: Болтън планира да разкрие държавни тайни и не е поискал разрешението на Белия дом да пусне ръкописа, както се изисква по закон. Още в понеделник Доналд Тръмп нападна бившия си съветник: „Може би той не пише истината", заяви президентът в Twitter. „Той е известен с това, че често не казва истината“, допълни още държавният глава.

В сряда вечерта Тръмп продължи с атаките. „Той наруши закона", заяви американският президент в интервю за Fox. Информацията, станала известна от книгата на Болтън, която предстои да бъде публикувана следващата седмица, е била класифицирана от властите като тайна.

Вижте продължението на анализа в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase