Снимка БГНЕС

Полската армия разширява програмата си за доброволно военно обучение за граждани на страната, като въвежда летни лагери, опитвайки се да набере военнослужещи на непълно работно време в момент на несигурност след нахлуването на Русия в Украйна, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Министерството на отбраната във Варшава обяви, че за първи път това лято ще стартира програмата "Ваканция с армията". Мъже и жени на възраст между 18 и 35 години с полско гражданство могат да се запишат за продължаващо 27 дни основно военно обучение в една от 70-те военни бази в Полша, като получат заплащане, равностойно на около 1520 долара.

Предложението е насочено предимно към завършващите средно образование младежи, но също така и към студенти и хора, които търсят работа през ваканцията, се казва в съобщението на министерството, което допълва, че в този случай военната служба може да бъде алтернатива на сезонната работа.

Обучението ще включва стрелба, ориентация в полеви условия, водене на близък бой, боравене с радиотехника, както и управление на военни превозни средства.

Полските граждани, които завършат участието си в програмата, могат да продължат да служат като професионални войници, резервисти или да станат част от доброволните отряди за национална сигурност.

Предложението на министерството на отбраната е продължение на еднодневните курсове за граждани "Тренирай с армията", които се предлагат в Полша от 2022 г. насам и са много популярни.

Полша е един от най-важните военни поддръжници на Украйна и също така масово се въоръжава. Полската армия ще се разрасне значително през следващите години. По данни на министерството на отбраната в момента въоръжените сили на Полша наброяват 191 500 мъже и жени. Тази цифра ще нарасне до 300 000 души, включително силите на националната отбрана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase