Снимка: БГНЕС

Мирната конференция за Либия в Берлин постигна съгласие за нови стъпки в подкрепа на прекратяването на огъня и спазването на оръжейното ембарго, заяви в неделя канцлерът Ангела Меркел, цитиран от Anadolu Agency.

Изказвайки се на пресконференция в края на форума, който събра световните сили и регионалните участници, включително турския президент Реджеп Тайип Ердоган, Меркел заяви, че всички участници са съгласни, че не може да има военно решение на конфликта в Либия.

"Постигнахме споразумение за цялостен план“, каза тя и добави, че участниците също са се договорили за нови мерки за стриктно спазване на оръжейното ембарго.

Меркел заяви, че враждуващите страни също са се договорили да назначат членове във военна комисия с по пет члена от всяка страна, както е предвидено от ООН за наблюдение на прилагането на прекратяването на огъня.

Още по темата

Отделно генералният секретар на ООН Антонио Гутериш каза след конференцията: „Благодарение на срещата в Берлин днес беше възможно да се приемат петимата военни делегати от страната на Маршал Хафтар. Вече имаме трима, а сега имаме още двама от страната на ЛНА“, визирайки така наречената Либийска национална армия на Хафтар.

"И така, сега сме имаме условия да свикаме в Женева военния комитет през следващите няколко дни, допълни той.

Гутериш каза също: „Държавите-членки, заедно с регионалните и международни организации, изпратиха силен сигнал, че сме напълно ангажирани да подкрепим мирното разрешаване на либийската криза.“

Той очерта три въпроса, повдигнати на срещата на върха, като каза: „Първо, не мога да не подчертая заключението на срещата, че няма военно решение на конфликта в Либия.“ Той добави: „Всички участници се ангажират да се въздържат от намеса във въоръжения конфликт или вътрешните работи на Либия. "

„Второ, призовахме всички участници да се въздържат от всякакви дейности, които изострят конфликта“, каза той.

Гутериш също заяви, че призова всички страни да прилагат ембаргото на Съвета за сигурност на ООН.

„Трето, завръщането към политическия процес е от съществено значение“, каза Гутериш, като заяви, че всички участници са се съгласили да прилагат пълно прекратяване на огъня в Либия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase