Снимка: Reuters

Британският премиер Борис Джонсън увеличи залога в своите предизборни обещания, като заяви, че само той е в състояние да изведе Великобритания бързо от Европейския съюз. Той пое този ангажимент в телевизионен дебат с лидера на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин по британската телевизия Ай Ти Ви, съобщи Ройтерс и БТА.

След едночасовия дебат проучванията показаха, че зрителите са разделени по въпроса кой от двамата е излязъл победител. Според 51 процента това е Джонсън, а според 49 процента - Корбин. Анализатори коментираха, че този резултат е по-скоро в полза на лейбъристкия лидер, който изостава в социологическите проучвания.

Още по темата
И двамата лидери се опитаха да подкопаят позицията на другия в първия подобен дебат преди общите избори на 12 декември, свикани от Джонсън в опит да преодолее безизходицата около Брекзит, която вреди на позицията на Великобритания в света и на петата най-голяма световна икономика.

"Ние сигурно ще излезем от ЕС на 31 януари, защото имаме сделка. Всичко е готово", заяви Джонсън.

Британският премиер обещава да приложи сделката, която договори с Брюксел, и да изведе Великобритания от Съюза до 31 януари. Той се ангажира да спази срока до 2020 г. за постигане на търговско споразумение за дългосрочните отношения на страната с ЕС.

Корбин обаче каза, че вместо бързина Джонсън обещава още години на преговори, за да осигури търговска сделка в канадски стил, в която, според него, правителството планира да продаде общественото здравеопазване. Джонсън отхвърли това обвинение.

"Мисълта, че сделката на министър-председателя Борис Джонсън може да бъде прокарана и приключена до края на януари, е направо безсмислица", заяви Корбин.

Лидерът на лейбъристите иска да договори нова сделка за излизане от ЕС и да я постави на референдум в рамките на шест месеца заедно с оставането в Съюза като възможен избор. По време на дебата Корбин каза, че ще уважи резултата от такъв референдум, какъвто и да бъде той.

Джонсън отвърна на Корбин, като го атакува за отказа му да каже дали ще се обяви за напускане или за оставане в ЕС на бъдещ референдум.

Социологическите проучвания дават на Консервативната партия преднина от почти 18 процентни пункта пред лейбъристите, но резултатът е трудно да бъде предсказан заради различните съюзи и договорености и от двете страни на спора около Brexit.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase