Снимка: Pixabay

Огромният вход на сградата на Хилдигунур Харалдсдотир в центъра на Рейкявик е покрит с мрамор от Прага и украсен със стъклопис от известен местен художник. Апартаментът на архитектката на петия етаж разполага с подово отопление, електроуреди AEG и балкони с удивителни гледки към пристанището и историческия център на града, пише Bloomberg.

Жилището е едно от 38-те, които са проектирани от нейната компания T13ehf със съфинансиране от най-голямата исландска банка Landsbankinn. Само 23 от жилищата са били продадени, откакто са били предложени на пазара преди повече от година.

„Намалихме цените си и не можем да ги снижаваме още, тъй като сега цената е по-ниска, отколкото разходите по сградата“, казва Харалдсдотир в интервю в Рейкявик.

Исландия е преживявала върхове и спадове и проектът на архитектката показва, че страната има склонност към прекомерности. Въпреки че стотици нови луксозни апартаменти стоят празни, липсата на достъпни жилища (според неотдавнашен доклад на правителството са необходими 8 хил. жилища, за да се отговори на недостига) продължава да подхранва повсеместно недоволство, което трови продължаващите преговори за работната заплата между профсъюзите и работодателите.

Възстановяване от кризата

Повече от десет години минаха, откакто Исландия изпадна в най-тежката си финансова криза в новата си история и възстановяването на практика е завършило. Голямата част от контрола върху капиталите, въведен след рухването на банките, беше отменен, а безработицата е на най-ниското си равнище от десет години.

След години на силен растеж, стимулиран от рекордните приходи от туризъм, исландският дълг възлиза на 151% от разполагаемите приходи, най-ниското ниво сред скандинавските страни, а брутният вътрешен продукт на глава от населението е с 30% над средното равнище в Европейския съюз, показват данни на националната статистика.

Подобно на Швеция, Дания и Норвегия Исландия преживява бум на жилищния пазар благодарение на лихвите по ипотеките, които са на най-ниското си ниво в историята. 

Целия материал четете тук!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase