снимка: Ройтерс

Малко преди приемането на нови санкции срещу Северна Корея Организацията на обединените нации (ООН) разкри нелегален износ на Пхенян за около 224 млн. евро.

Получателите на суровини, като въглища и желязна руда, през последните шест месеца са страни като Китай, Индия, Малайзия и Шри Ланка, стана ясно от доклада на ООН, публикуван през уикенда. Съществуващите наказателни мерки са твърде слаби за постигането на ядрено разоръжаване на Корейския полуостров, твърдят специалистите на организацията, докато САЩ призоваха за приемането на нови санкция срещу Пхенян в понеделник.

Авторите на доклада на ООН твърдят, че съществуващите санкции почти не се налагат и спазват. Освен това Северна Корея е разработила тактика на заобикаляне, за да избегне наказателни мерки в контекста на оръжейното ембарго, както и ограничения върху корабоплаването и финансите. Износът на въглища, желязо и желязна руда е в нарушение на международно наложената забрана за Пхенян.

Според анализа на ООН между декември 2016 г. и май 2017 г. Северна Корея е изнесла желязна руда за близо 66 млн. евро на Китай, своя най-близък съюзник. Нарушенията в областта на оръжейното ембарго са в посока към Сирия и редица африкански страни, включително Ангола, Конго, Еритрея, Намибия и Танзания.

С оглед на финансовите ограничения експертите на ООН критикуват, че редица севернокорейски финансови институции продължават да имат представители в чужбина.

Междувременно САЩ разпространиха на 14-те си партньори от Съвета за сигурност на ООН променен текст на резолюция, предвиждаща налагането за осми път на строги санкции на Северна Корея заради поредния ѝ ядрен опит. Според дипломатите в него се предвижда прогресивно ембарго върху петрола, предназначен за Пхенян, а не пълно и незабавно ембарго, както се предвиждаше в първия проект на резолюция, предложен в сряда от САЩ. В изменения текст се планира и забрана за страните членки на ООН да внасят севернокорейски текстил, както искаше Вашингтон.

Още подобни анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase