Снимка: Reuters

Южнокорейски вестник призова Сеул да се сдобие с ядрено оръжие, предаде Франс прес.

В Южна Корея има 28 500 американски военнослужещи. По силата на споразумение между нея и САЩ от 1974 г. на страната е забранено да разработва ядрена военна програма. САЩ поемат ангажимента да защитават с техния "ядрен чадър" Южна Корея.

Още по темата

Но все по засилващата се заплаха от страна на Северна Корея кара някои южнокорейци да заговорят за еманципация на Юга от американското ядрено покровителство.

"В момент, в който заплахата на ядрените оръжия тегне над главите ни, ние не можем завинаги да сме зависими от американския ядрен чадър и от американското ядрено възпиране", се казва в редакционен коментар на южнокорейския в. "Донга илбо".

В него се припомня, че вече не може да се говори за свободен от ядрени оръжия Корейски полуостров, а само за свободна от ядрени оръжия Южна Корея.

Така че Южна Корея не трябва да се колебае и да позволи завръщането на територията си на тактически ядрени американски оръжия, както и да започне да разработва свои собствени ядрени оръжия, допълва изданието.

САЩ разположиха за известно време ядрени оръжия в Южна Корея след Корейската война, но ги изтеглиха през 1991 г., когато Югът и Северът заедно изразиха намерение да работят за един свободен от ядрени оръжия Корейски полуостров.

Същевременно Асошиейтед прес съобщава, че по време на военни учения Южна Корея е симулирала ракетна атака срещу севернокорейски полигон за ядрени изпитания.

Вчера Пхенян изпита шестата си ядрена бомба.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase