Снимка: БТА

Последният неуспешен ракетен опит на Северна Корея за изстрелване на ракета беше безразсъден акт на провокация, заяви министърът на отбраната на САЩ Джим Матис, цитиран от Асошиейтед прес.

Матис коментира действията на Пхенян пред репортерите, пътуващи днес заедно с него за Саудитска Арабия, където той започва едноседмична близкоизточна обиколка. 

"Лидерът на Северна Корея отново безразсъдно се опита да провокира нещо, изстрелвайки ракета", каза той, използвайки думата "безразсъдно", която севернокорейците употребяват по повод съвместните учения на Южна Корея и САЩ.

Матис не идентифицира типа на ракетата, но заяви, че тя не е била междуконтинентална, сиреч не е можела да достигне американска територия. Анонимен американски представител уточни по-късно, че ракетата е била вариант на Скъд, Кей Ен-17 по американската крласификация.

Матис похвали Китай, че се опитва да помогне за овладяване на ситуацията със Северна Корея.
Запитан за визитата му в Саудитска Арабия, той нарече кралството "стълб на американската рамка за сигурност за региона".

Армията на САЩ осигурява военна подкрепа на водената от Саудитска Арабия коалиция, воюваща срещу йеменските бунтовници хуси, припомня АП. Запитан дали администрацията на Тръмп планира да увеличи военната си подкрепа, Матис отговори, като заяви, че САЩ са фокусирани върху уреждането на преговорен екип с посредничеството на ООН, който да намери решение за гражданската война в Йемен по дипломатически път.

"Предвид броя на невинните хора, които умират в Йемен, на това просто трябва да се сложи край", заяви шефът на Пентагона.  (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase