Снимка: БТА

Германски съдия постанови мярка задържане под стража за арестувания в хода на разследването на атентата срещу Борусия Дортмунд 26-годишен иракчанин, предадоха Ройтерс и ДПА.

Още по темата

Първоначално иракчанинът бе арестуван като заподозрян във връзка с атаката срещу автобуса на Борусия. По-рано днес обаче антитерористичната прокуратура в Германия поиска мярка задържането под стража на иракчанина с мотив неговата принадлежност към организацията "Ислямска държава", предаде Франс прес. Заподозреният е бил част от ИД през 2014 г. и 2015 г. в родината си.

"Разследването не позволи до този момент да се открият елементи, показващи, че заподозреният е участвал в атентата", се казва в изявление на прокуратурата.

Претърсване в дома на основния заподозрян и на друг предполагаем ислямист не дадоха резултат.

Още от началото следователите бяха предпазливи относно евентуалното замесване на иракчанина в атаката от вторник вечерта срещу автобуса на футболния отбор Борусия Дортмунд, в която бяха ранени двама души, отбелязва Франс прес.

Полицията се ориентира към ислямистката писта след откриването на мястото на атаката на писмо в три екземпляра, в което се казва, че тя е извършена в името на Аллах. В писмото Германия е призована да престане да участва с изтребителите си Торнадо в международната коалиция срещу ИД в Сирия, иначе ще бъдат извършени нови атентати.

Автентичността на писмото обаче все още не е потвърдена и министърът на вътрешните работи на провинция Северен Рейн-Вестфалия Ралф Йегер предупреди, че писмото може да има за цел да ориентира полицията към погрешна следа.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase