Снимка: архив, Reuters

Руският шарже д'афер в Анкара е бил повикан в турското външно министерство.

Външното министерство на Турция е информирало временно управляващия посолството на Русия в Анкара Сергей Панов за сериозното си безпокойство поради смъртта на турски войник в резултат на стрелба от сирийска територия. Това заяви на брифинг говорителят на на турското външно министерство Хюсеин Мюфтюоглу, предаде ТАСС.

„Вчера загина наш войник в резултат на действията на снайперист. Стрелбата е била от територия в Сирия, където за контрола и изпълнението на режима на прекратяване на огъня е отговорна Русия, затова и поканихме временно управляващия посолството на Русия“, каза говорителят.

Мюфтюоглу поясни, че снайперистът е стрелял от зона, намираща се под контрола на партията Демократичен съюз /ДС, сирийски кюрди/.

Във връзка с дейността на офиса на ДС в Москва дипломатът каза, че Анкара „постоянно обяснява на Русия, че ДС е терористична организация, която представлява опасност“.

„Ние очакваме стъпки на Москва за закриването на този офис на ДС“, каза той.

Той заяви, че очаква от Русия и други съюзници да зачитат чувствителността на Турция.

Турският военнослужещ е бил застрелян вчера от снайперист, докато стоял на пост в пограничната зона в окръг Рейханлъ, провинция Хатай. В отговор турската армия е открила огън по сирийския регион, откъдето е дошъл изстрелът.

Мюфтюоглу каза още, че за Турция е неприятен фактът, свързан с разпространяването на снимки на руски войници с кюрдски бойци, информира Ройтерс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase