Снимка: Reuters, архив

Заловен подводен американски дрон стана повод за нарастване на напрежението между Китай и САЩ.

Боен китайски кораб "плени" безпилотния плавателен съд в четвъртък в Южнокитайско море. От Пентагона заявиха, че става въпрос за дрон, извършващ научни изследвания и поискаха връщането му незабавно.

Избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп пък каза, че САЩ трябва да позволят на Китай да задържи американския подводен дрон, който е "заловил" в Южнокитайско море, предаде Асошиейтед прес.

"Трябва да кажем на Китай, че не искаме да ни връща дрона, който открадна. Да го задържи!", написа президентът в Twitter.

По-рано през вчерашния ден Тръмп остро нападна с туит Китай, затова че е задигнал, както се изрази, дрона, като допусна и правописна грешка.

Според Пентагона дронът е взет от китайците в четвъртък, докато е събирал несекретни научни данни в Южнокитайско море, към което Китай на практика има пълни териториални претенции.

Китайското министерство на отбраната, цитирано от агенция Синхуа, заяви, че дронът е бил взет, за да не навреди на навигацията и че ще го върне "по подходящ начин", пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase