Снимка: БТА

Ангела Меркел заяви след заседание с висши представители на партията й, че е готова да се кандидатира отново, за да защитава демократичните ценности в името на единството на обществото. Тя допълни, че е обмисляла решението "безкрайно", предаде Ройтерс.

Още по темата

По-рано днес стана ясно, че германският канцлeр ще се кандидатира за четвърти мандат на парламентарните избори през 2017 г. Тя има амбицията да бъде преизбрана начело на съюза на конгреса през декември, след което да се кандидатира отново за канцлерския пост.

Меркел каза, че очаква много трудни избори догодина заради надигането на популизма.

"Тези избори ще са много трудни - като никои други досега след обединението", заяви тя и добави, че битката за демократичните ценности, както и за опазване на сегашния начин на живот пред лицето на популизма ще бъдат ключови елементи от нейната програма.

Същевременно тя нарече абсурдни твърденията на онези, които я обявяват за "последния защитник на свободния свят" и на демократичните ценности пред надигането на популизма, изразило се в избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ и победата на привържениците на Брекзит. Подобна задача не е по силите на един човек, подчерта тя.

Баварският консервативен съюзник на Християндемократическата партия - Християнсоциалният съюз, приветства решението на канцлера Ангела Меркел.

"Ние искаме доверието на населението за още един четиригодишен мандат и е добре, че имаме вече яснота", заяви ръководителят на ХСС Хорст Зеехофер.

ХДС и ХСС, които формират единен блок в германския парламент, са в обтегнати отношения напоследък заради политиката на Меркел на отворени врати за имигрантите.

Ако 62-годишната Меркел спечели четвърти мандат, ще стигне рекорда на своя някогашен покровител Хелмут Кол, който беше 16 години канцлер на Германия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase