Снимка: архив, Reuters

Европа отново ще бъде ударена от "ислямисткия тероризъм", но тя ще победи, заяви днес френският премиер Манюел Валс в статия, публикувана в няколко европейски вестника, година след атентатите в Париж от 13 ноември, предаде Франс прес.

"Година след 13 ноември /.../ нашите общества са обзети от безпокойство. Ние им дължим истината. Да, тероризмът пак ще ни удари. Но ние разполагаме с всички ресурси за съпротива и цялата мощ, за да победим. Ние, европейците, ще победим ислямисткия тероризъм", пише Валс.

Статията му е публикувана едновременно в испанския вестник "Паис", италианския "Република", британския "Гардиън", френския "Соар", швейцарския "Трибюн дьо Женев" и германския "Велт".

През последните месеци френският премиер неколкократно заяви, че страната му ще стане мишена на нови атентати, отбелязва агенцията, цитирана от БТА.

Отбелязвайки, че "заплахата е тук и е постоянна" и че тя засяга в различна степен всички европейски страни, Валс ги призовава да поемат отговорност за своята сигурност, още повече, че "Съединените щати все по-малко се занимават със световните дела".

"Европа не може повече да кръшка и да се крие зад гърба на американския си съюзник", изтъква френският премиер.

Манюел Валс се обръща също към семействата на жертвите от нападенията преди година. "Не минава и ден, без да мисля за 130-те жертви от 13 ноември, за стотиците ранени, за всички други жертви на тероризма, за техните семейства", пише френският премиер.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер разпространи изявление, в което казва, че нападенията ще останат "завинаги като врязани в сърцата ни". "Те /терористите/ искаха да нападнат Франция. В онази трагична нощ обаче ние европейците и гражданите в целия свят бяхме всички французи", заяви той.

Британският певец Стинг, който ще пее по-късно днес в новоотворената концертна зала "Батаклан" в Париж, където преди година бяха убити 90 души, описа атентатите от 13 ноември като кошмар, предаде ДПА.

Стинг разказа пред германската телевизия Ен Те Ве, че е бил ужасен от "терористичната катастрофа", която е ударила Париж на 13 ноември 2015 г.

По-късно днес Стинг ще изнесе концерт пред публика от оцелели и роднини на жертвите в нападението в концертната зала "Батаклан" в Париж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase