Депресира ли смяната на времето? Снимка: архив, БулФото

Европейската комисия е започнала изследване дали смяната на лятното и зимно часово време има вредни ефекти върху хората и икономиката, което ще приключи през 2017 г.

Това обяви в Европейския парламент днес комисар Тибор Наврачич. Изследването е започнато по искане на Европейския парламент след писмо от 7 депутати, които са на мнение, че промяната на времето трябва да бъде отменена.

ЕС върти часовниците от 70-те години, когато то е въведено в отговор на енергийната криза, за да се пести ток. ЕС има директива за лятното часово време от 1988 г., с която се изравнява времето, в което се превъртат часовниците.

Според евродепутатите обаче смяната на лятното и зимно часово време предизвиква проблеми със здравето на хората в следствие на недоспиване и стрес. Отчита се увеличаване на пътните инциденти и влошаване на оценките на учениците.

Всеки 10-ти получава депресия и се чувства некомфортно от допълнителния стрес, предизвикан от смяната на времето, посочи Гезине Майснер. Германската депутатка цитира анализи на Бундестага, според които това води до увеличаване на приеманите медикаменти. Констатират се загуби в строителството, а също и намаление на млеконадоя от кравите.

Испанската евродепутатка от социалистите Инес Аяла Сендер заяви, че туристите на Балеарските и Канарските острови намаляват със 7% в следствие съркащаването на часовете със слънце следобед, което води до икономически загуби в туризма.

"ЕС и без това не е особено популярен и не бива да причинява допълнителен стрес на хората", заяви Алла Сендер.

По време на дебат в Европейския парламент в Страсбург днес депутатите изнесоха информация, че 73% от германците не искат да си сменят часовниците по два пъти годишно.

Според комисар Наврачич до момента нито една страна членка не е поискала от Европейската комисия отмяна или ревизия на директивата за лятното часово време.

Междувременно стрелките на часовниците в ЕС ще се върнат с час назад - към зимното часово време, тази неделя, 30 октомври.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase