Снимка: Bulgaria On Air

Американският президент Барак Обама призова заемащите ръководни постове републиканци официално да свалят одобрението си от Доналд Тръмп като техен кандидат-президент.

Държавният глава говори по време на митинг в Северна Каролина в подкрепа на основния опонент на милиардера - Хилари Клинтън. Пред събралите се стотици хора Барак Обама заяви, че няма смисъл републиканците да осъждат изказванията на Тръмп, докато все още го подкрепят за Белия дом.

В началото на седмицата много високопоставени членове на Републиканската партия се дистанцираха от Доналд Тръмп заради видео от 2005 година, в което Тръмп прави вулгарни коментари за жените. Милиардерът от своя страна обвини съпартииците си в нелоялност.

"В момента трябва да направим избор между някой, който е квалифициран и достоен да се кандидатира за президент, и друг, който многократно е доказвал, че не е подходящ за тази длъжност. Тръмп няма нито темперамента, нито преценката, нито почтеността, която трябва да има един президент. И това беше видно още преди да чуем обидните му коментари спрямо жените. Факт е обаче, че сега има хора, които казват: "Ние не сме съгласни, ние наистина не одобряваме, но ние все още го подкрепяме". Те все още мислят, че той трябва да бъде президент. Това според мен е безсмислено", заяви Барак Обама.

Ново социологическо проучване на Ройтерс от началото на седмицата показва, че Клинтън е увеличила преднината си с 8 процента спрямо миналата седмица. Четиридесет и пет процента от запитаните казват, че ще гласуват за нея в президентските избори на 8 ноември. 37% са за Тръмп, а 18 процента заявяват, че няма да подкрепят нито един от двамата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase