Снимка: БТА

Увеличаващият се брой мюсюлмани, които живеят в Германия в резултат на последната бежанска вълна, е "предизвикателство за преобладаващата част от обществото", заявява германският министър на финансите Волфганг Шойбле в своя статия, публикувана днес в неделното издание на вестник "Велт" и цитирана от ДПА.

По тази причина според него германците трябва да имат по-ясна представа за това кое е важно за тях и как искат да живеят. "Само тогава ние и другите ще сме наясно какво искаме да постигнем. И това "нас" трябва да обхваща възможно най-много хора, без значение откъде идват и каква е вярата им, посочва Шойбле.

Той пише още, че би искал да види появата на вид германски ислям, който да отразява разбиранията на живеещите в Германия мюсюлмани, основан на германската либерална и толерантна система.

През 2015 г. 890 хиляди бежанци пристигнаха в Германия, повечето от които мюсюлмани. В Германия имаше мюсюлманско население още от преди това, резултат от пристигането на турски гастарбайтери през 60-те години, отбелязва ДПА.

Политиката на Ангела Меркел съдейства за това ЕС да привлича мигрантите, заяви в интервю австрийският министър на външните работи Себастиан Курц, предаде ТАСС.

Той разкритикува неотдавнашното предложение на германския канцлер Германия да приема "по няколкостотин бежанци на месец" от намиращите се в Италия и Гърция.

"Такава политика е погрешна", заяви той в публикувано днес интервю за неделното издание на "Велт". Курц посочи, че целта на предложението на Меркел очевидно е да намали натиска върху Италия и Гърция, но че в крайна сметка така се постига точно обратният ефект - още по-голям миграционен наплив към тези страни. Подобни действия, заявява той, "поощряват бизнеса на каналджиите и предизвикват нови бежански потоци".

Курц посочи също, че дебатът за твърдо установени квоти за прием на бежанци заплашва единството на ЕС. Такова разпределение не може да сработи, тъй като много от държавите членки на съюза не са готови да приемат голям брой мигранти, заяви той.

"Друга причина е това, че много от бежанците отказват да заминат за определената им страна от ЕС", посочи Курц. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase