Снимка: архив, Ройтерс

Германското правителство смята, че ако Доналд Тръмп бъде избран за президент на САЩ, това ще навреди сериозно на американската икономика, пише списание "Шпигел", цитирано от Ройтерс.

Германският седмичник се позовава на вътрешен меморандум на министерството на икономиката.
То очаква свиване на брутния вътрешен продукт, по-малко работни места и по-висока безработица в Съединените щати, ако Тръмп бъде избран за президент през ноември и изпълни предизборните си обещания.

Бизнесменът милиардер предвижда данъчни съкращения за 4,4 трилиона долара и намаляване на държавните регулации и се обявява против международни споразумения за свободна търговия.

Той твърди, че икономическият му план за САЩ ще генерира икономически растеж от 3,5% годишно и ще създаде 25 милиона работни места за едно десетилетие. Някои икономисти обаче поставят под съмнение предвижданите от Тръмп мерки.

Обещанията на кандидат-президента на американските републиканци са определени в меморандума като неизпълними.

Германското икономическо министерство освен това смята, че плановете на Тръмп ще нарушат вътрешни и международни закони и не са "основа за една реалистична икономическа политика".
Говорител на ведомството отказа коментар на публикацията в "Шпигел".

Миналия месец британската фирма за икономически изследвания Оксфорд Икъномикс (Oxford Economics) прогнозира, че ако Тръмп бъде избран за президент на САЩ, в края на хипотетичния му мандат през 2021 г. американската икономика ще е по-малка с 1 трилион долара отколкото иначе. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase