Кадър: YouTube

Руският новоизбран депутат от управляващата партия "Единна Русия" Пьотър Толстой нарече изказването си за България хумористично и увери, че не е искал да обиди страната и нейните граждани.

Толстой поясни, че само е обърнал внимание върху факта, че руснаци активно изкупуват недвижими имоти на територията на България.

Още по темата

"Нищо лошо няма и не е имало в това и по никакъв начин не се целеше да обижда България или българите", подчерта той, цитиран от ТАСС.

"За мен е удивително, че до такава степен неадекватна е оценката на едно абсолютно хумористично изказване", добави руският депутат.

Руската агенция припомня, че български политици осъдиха думите на Толстой, произнесени от него пред БНТ в репортаж след парламентарните избори в Русия.

В отговор на реплика на репортера, пожелал "да води доброжелателна политика по отношение на България", Толстой каза: "Разбира се. Ние просто ще я купим. Половината крайбрежие вече сме купили".

Премиерът Бойко Борисов заяви на заседание на правителството, че Толстой достатъчно го е разсърдил с глупостите, които каза. "Ние сме си България от хиляда и триста и колко години и сме си удържали да сме си България, и сме удържали никой да не ни купи", каза вчера той.

"България не е, и никога няма да бъде за продан", пък написа министърът на външните работи Даниел Митов в профила си във Facebook. "Мнението, изразено от новоизбрания руски депутат Толстой, е арогантно, категорично погрешно и по никакъв начин не допринася за развитието на двустранните отношения", написа още министърът.

Заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цвета Караянчева поиска днес от парламентарната трибуна публично извинение от Толстой. "Това арогантно поведение е недопустимо", каза депутатката. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase