Снимка: архив, Reuters

Инцидентът с хуманитарния конвой в Алепо отваря път към пълномащабна война в Сирия, пише в. "Комерсант".

Споразумението за примирие в Сирия, постигнато от САЩ и Русия, е провалено. Подновяването на бойните действия между правителствените войски и опозицията съвпадна с унищожаването на хуманитарен конвой в Алепо, което предизвика шок на Запад и в арабския свят, отбелязва вестникът.

Версиите за трагедията се разминават. САЩ и съюзниците им сочат за пряко или косвено отговорен Дамаск. ООН нарече станалото "атака срещу човечеството". Руското министерство на отбраната обаче категорично отхвърли възможността ударите по конвоя да са нанесени от сирийската армия. Трагедията в Алепо, станала, докато в Ню Йорк работи Общото събрание на ООН, постави в крайно трудно положение Москва - сега й предстои да убеди световната общност, че Дамаск не е замесен в инцидента, за да избегне удар по своя имидж на миротворец в Сирия, добавя "Комерсант".

Още по темата

Атаката срещу конвоя "може окончателно да провали договореностите за примирие между Русия и САЩ", пише "РБК", цитиран от Би Би Си, обобщавайки експертни мнения.

Не се знае със сигурност кой точно е нападнал конвоя, но според Римския статут на Международния наказателен съд умишленото нанасяне на вреди на участници в предоставяне на хуманитарна помощ представлява военно престъпление. "Ако се докаже, че атаката не е нечия грешка и е била извършена преднамерено, тогава може случаят да се смята за военно престъпление", обяснява руският юрист международник професор Дмитрий Лабин.

"Всичко показва, че страните в преговорния процес в Сирия са направили крачка назад", коментира политологът Андрей Сушенцов. По-нататъшното развитие на ситуацията около договореностите между Русия и САЩ на практика е невъзможно да се предскаже, убеден е той.

Войната в Сирия се разгаря с нова сила, констатира "Независимая газета". Т. нар. умерена опозиция и терористите провалиха мирния процес. А САЩ май се отказват от по-нататъшното военно сътрудничество с Русия, договорено в Женева.

Говорителят на Държавния департамент Джон Кърби обясни това вчера с "крещящото нарушение на (режима за) спиране на бойните действия" в Сирия. "Все още не сме готови за създаването на съвместен център по прилагане на примирието", заяви той.

Формирането на такъв център се предвиждаше с оглед Пентагонът и руската армия да координират миротворческите си акции в Сирия и да организират съвместна борба срещу терористите. Според Русия няма пречки за подобен процес. Но вчера Кърби решително твърдеше, че "САЩ са възмутени от съобщенията, че в понеделник хуманитарен конвой е бил подложен бомбардиран край Алепо". По думите му затова САЩ "не са готови за напредък по договореностите, постигнати в Женева миналата седмица", напомня изданието.

Отказът на Вашингтон от активни контакти с Москва с цел нормализиране на обстановката в Сирия означава, първо, че опозицията, включително подкрепяната от САЩ, ще продължи засилените войни действия срещу войските на президента Башар Асад. Второ, коалицията начело със САЩ ще продължи да отвоюва от групировката "Ислямска държава" сирийски територии, на които ще бъде установена алтернативна на Дамаск проамериканска власт, прогнозира "Независимая газета".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase