Сирийски или руски самолети са бомбардирали камиони с хуманитарна помощ близо до Алепо през изминалата нощ, няколко часа след като Дамаск обяви край на примирието, съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека, цитиран от Ройтерс и Франс прес.

"Близо 20 камиона, спрели пред централата на Сирийския червен полумесец в град Орум ал Кубра, бяха поразени от въздушни удари", посочи неправителствената организация.

Местен жител съобщил пред Ройтерс по телефона, че камионите били улучени от пет ракети. Ръководителят на местния офис на Сирийския червен полумесец и още няколко души били тежко ранени при нападението.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека съобщи в комюнике, че при нападението най-малко 32 цивилни са били убити вчера при въздушните удари.

Шестима цивилни, сред които едно дете, били убити в град Алепо, други 22-ма - в западната част на едноименната провинция. Сред тези жертви са 12 доброволци от Сирийския червен полумесец и шофьори на камиони с хуманитарна помощ, поразени в град Орум ал Кубра близо до Алепо. Четирима цивилни били убити в източната част на провинцията, уточни неправителствената организация, базирана във Великобритания.

ООН потвърди, че хуманитарен конвой бил бомбардиран западно от град Алепо, съобщиха Франс прес и Ройтерс.
Най-малко 18 камиона са били поразени, посочи говорителят на ООН Стефан Дюжарик. Тези камиони били част от конвой от 31 автомобила на ООН и Сирийския червен полумесец, който доставял помощ на 78 000 души в труднодостъпния град Орум ал Кубра, контролиран от бунтовниците.

Многобройни източници потвърдили, че градът бил бомбардиран вчера вечерта, посочил Дюжарик. Той уточнил, че бил ударен и склад на Сирийския червен полумесец в Биг Орем. По думите на говорителя, ООН не е в състояние да потвърди чрез независими източници съобщенията за жертви при нападението.

САЩ са възмутени от съобщенията, че хуманитарен конвой е бомбардиран край сирийския град Алепо и ще преразгледат перспективите за сътрудничество с Русия, заяви говорителят на Държавния департамент, Джон Кърби, цитиран от Ройтерс.

"Маршрутът на този конвой беше известен на сирийския режим и на Руската федерация, но при все това тези хуманитарни работници бяха убити в опита си да предоставят помощ на сирийския народ", се посочва в писмено изявление на Кърби.

"Съединените щати ще повдигнат този въпрос директно с Русия. Предвид на грубото нарушение на режима на прекратяване на огъня, ние ще преразгледаме бъдещите перспективи за сътрудничество с Русия", добави говорителят на Държавния департамент.

Заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Стивън О'Брайън заяви в Ню Йорк, че множество хора са загинали и са ранени в резултат на обстрел срещу съвместния хуманитарен конвой на ООН и Сирийския червен полумесец в района на Алепо, съобщи ТАСС. По думите му, ако бъде потвърдено, че ударът по автоколоната е нанесен умишлено, това ще се смята за военно престъпление.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase