Снимка: архив, Ройтерс

На този ден преди година светът се трогна от снимката на сирийското дете Айлан Кюрди, който се удави, докато семейството му, както стотици хиляди други бежанци, отчаяно се опитвало да достигне безопасните брегове на Европа.

По данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) от смъртта на Айлан насам още 4,176 души са загинали или изчезнали в Средиземно море – средно по 11 мъже, жени и деца загиват всеки ден през последните 12 месеца.

През първите осем месеца на 2016 г. 281,740 души са предприели опасното морско пътуване до Европа. Броят на бежанците и мигрантите, пристигащи в Гърция, е намалял драстично – от над 67,000 през януари до 3,437 през август – след споразумението между ЕС и Турция и закриването на т.нар. Балкански маршрут.

Междувременно броят на пристигащите в Италия е почти непроменен от миналата година – 115,000 бежанци и мигранти са пристигнали в Италия от началото на годината до края на август, в сравнение със 116,000 за същия период на 2015.

Основната промяна обаче е в броя на жертвите. До този момент от началото на 2016 г. на всеки 42 човека, опитващи се да достигнат от Северна Африка до Италия, 1 е починал. За сравнение, през изминалата година това е бил 1 на всеки 52 човека. Това прави 2016 г. най-смъртоносната за средиземноморието година. Шансовете човек, пътуващ от Либия до Италия да намери гибелта си в морето, са 10 пъти по-големи от тези на опитващите се да преминат от Турция към Гърция.

Тези цифри подчертават спешната нужда от увеличаване на начините за прием на бежанци, като преселване, частно спонсорство, събиране на семейството, схеми за студентски стипендии и др., така че да не се налага бежанците да прибягват до опасни пътувания и услугите на трафиканти.

В резултат на смъртта на Айлан Кюрди, безпрецедентен брой хора изразиха своето съчувствие и солидарност с бежанците в цяла Европа, като много от тях станаха доброволци или пък започнаха да даряват храна, вода и дрехи на търсещите убежище, дори да предлагат да отварят вратите на собствените си домове.

Пристигането на над един милион бежанци и мигранти в Европа през миналата година обаче доведе и до враждебност и напрежение на територията на някои от приемащите страни. Бежанците и мигрантите нерядко стават жертва на расистки и ксенофобски атаки, предразсъдъци и дискриминация.

Основното предизвикателство, с което Европа се опитва да се бори в момента, е предоставянето на нужната подкрепа и услуги, чрез които на бежанците да им бъде даде шанс да се интегрират успешно и да могат да допринесат за обществото, в което са попаднали, посочват от ВКБООН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase