Снимка: архив, Ройтерс

Дълбоко в себе си Ангела Меркел все още се надява Великобритания да остане в Европейския съюз, въпреки че знае колко трудно (или почти невъзможно) е това, пише в-к “Вашингтон пост”. В ръцете на германския канцлер е бъдещето сътрудничество между Лондон и Брюксел.
 
Меркел, в ролята си на лидер на Обединена Европа, понесе доста критики за действията си по отношение на бежанската криза и проблемите в еврозоната. Ситуацията с Brexit-а обаче е нещо съвсем друго – тя засяга всяка страна-членка и всяка, която има желание да влезе в съюза в бъдеще.
 
Визията за просперираща и живееща в мир Европа, която беше вдъхновение за цели поколения, е поставена на карта. Евроскептиците и популистките движения набират все по-голяма подкрепа. Всички те вярват, че всяка страна сама трябва да кове съдбата си и да преследва собствени социални, политически и икономически цели, било то и в разцвета на глобализацията.

В резултат именно Меркел, а не ръководителите на общоевропейските институции, чиито имена не говорят особено много на широката общественост, е единственият лидер, способен да изведе съюза през преговорите с Великобритания за напускане и да опази общността от евроскептицизма.

Предизвикателството е огромно, а Желязната лейди на Европа трябва да се справи сама.

След референдума на Острова, Меркел даде да се разбере, че противно на повечето политици от континента, тя не търси реваншизъм, камо ли бързо отделяне на Лондон от европейското семейство.

Според “Вашингтон пост” е ясно, че канцлерът печели време. Тя иска да спечели на своя страна колкото се може повече страни, особено тези, които не са в еврозоната. Защото именно това са държавите, най-силно притеснени от отцепването на Великобритания.

Стотици хиляди граждани на тези страни живеят и работят на Острова. Те искат и се нуждаят от Обединеното кралство в Европейския съюз. Съществува и опасение, че излизане на британците ще доведе до липса на баланс и Германия и Франция ще се превърнат в категорични доминанти.

За Меркел ще е много важно да запази стратегическата роля на Великобритания по отношение на сигурността. Лондон е най-сериозният поддръжник на канцлера по отношение санкциите срещу Русия и противопоставянето на Владимир Путин и неговата агресивна външна политика. 
 
Без британската подкрепа Ангела Меркел трудно ще удържи фронта, предвид че Франция, Италия и опозицията в германския парламент искат облекчаване и дори пълно премахване на санкциите, наложени на Москва заради събитията в Украйна.

Великобритания носи със себе си и специални отношения със Съединените щати, които могат да бъдат полезни на ЕС като цяло. Особено що се отнася до търговските спогодби. 
 
Ангела Меркел е изправена пред тежък избор. Решенията й в следващите седмици и месеци до голяма степен ще предопределят бъдещето на Европейския съюз. Защото Brexit-ът промени всичко.
 
Нейното политическо наследство е заложено на карта. И може би е крайно време Меркел най-сетне да обяви категорично визията си за общоевропейското бъдеще. Нещо, което тя още не е направила, въпреки че властта е в ръцете й повече от десетилетие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase