Снимка: БТА

Президентът на Франция Франсоа Оланд и канцлерката на Германия Ангела Меркел, които отбелязват заедно 100-годишнината от битката при Вердюн в Източна Франция, определиха Европа като "крехко пространство" и призоваха тя да бъде защитавана от силите на разделението, включително онези, които се проявиха в контекста на мигрантската криза, предаде Франс прес.

"Свещеният ни дълг е вписан в опустошената земя на Вердюн. Той се свежда до няколко думи: да обичаме родината си, но да защитаваме общия си дом Европа, без който бихме били изложени на бурите на историята", заяви Оланд.

И двамата лидери подчертаха крехкостта на Европейския съюз, който може да бъде напуснат от Великобритания ако привържениците на Брекзита спечелят на референдума на 23 юни.

Европа е "най-голямата общност на демократични държави, тя е пример, но и голямо крехко пространство", което трябва да бъде защитавано, каза Оланд."Силите на разделението, на капсулирането и на затвореността отново са в действие", заяви осъдително френският президент.

Меркел също спомена сегашните "слабости" на Европа в обстановката на мигрантската криза.

Германската канцлерка, чиято страна прие над един милион бежанци през 2015 г., също призова за европейска солидарност за справяне с кризите и заяви, че е важно за оцеляването на ЕС "да не се затваряме в себе си, а да се отваряме към другите".

"Ако разсъждаваме единствено от национална гледна точка, това няма да ни позволи да напредваме. Това важи и за управлението на дълговата криза в Европа, и за приема на бежанците", каза Меркел.

"Франция и Германия имат специални отговорности, включително да търсят решение на конфликти, които са застанали на прага ни", заяви Оланд. Той спомена сепаратисткия конфликт в Източна Украйна и "отговорността да се приемат хора, които бягат от драми и кланета".

Лидерите на Франция и Германия отбелязват днес стогодишнината от най-дългата битка през Първата световна война - тази край Вердюн, където в продължение на десет месеца са загинали 163 000 френски и 143 хиляди германски войници, предаде Асошиейтед прес.

Президентът Франсоа Оланд посрещна канцлера Ангела Меркел под проливен дъжд край германското гробище в Консанвоа, близо до Вердюн в източна Франция. Днешната церемония започна с 45 минути закъснение, защото двамата лидери пристигнаха с автомобили вместо с хеликоптери заради лошото време. Оланд и Меркел положиха венец, придружавани от четири германски и френски деца, след което посетиха за няколко минути гробището, където са погребани 11 148 германски войници.

Оланд и Меркел подчертаха, че Вердюн отправя послание за надежда, докато отбелязваха стогодишнината от една от най-кървавите битки от Първата световна война. "Името на Вердюн е символ на невъобразимата варварщина и абсурдност на войната, но също така и на уроците от нея и на френско-германското помирение", заяви Меркел, която беше приета в кметството на Вердюн - първият подобен случай с германски лидер.

"Вашето топло посрещане не беше нещо подразбиращо се за мен като канцлер на Германия. За мен това е голяма чест. Всички ние сме призовани да опазим жив спомена за Вердюн в бъдеще, защото само тези, които познават миналото могат да извличат поуки от него", подчерта тя.

"Вердюн за първи път се отличава не с миналото си на страдания, а с посланието си за надежда", заяви френският президент, който определи Вердюн като "столицата на мира".

"Вердюн е градът, който представлява едновременно най-лошото, мястото, където Европа се погуби преди 100 години, както и най-доброто, мястото, където градът беше способен да положи усилия, да се обедини в името на мира и на френско-германското приятелство. Да живее приятелството, духът на Вердюн!", каза Франсоа Оланд, цитиран от Франс прес.

Отбелязването на годишнината от битката, продължила над 300 дни от февруари 1916 г. до декември 1916 г., е символ на близките връзки между Германия и Франция. Съседните страни отбелязват годишнината на съвместна церемония едва през 1984 г., което е нова стъпка към премахването на десетилетията недоверие и враждебност, запазили се след две Световни войни.

Снимката на тогавашния френски президент Франсоа Митеран и тогавашния германски канцлер Хелмут Кол, които си подават ръка на гробището Дуомон край Вердюн, стана символ на френско-германското помирение, отбелязва Ройтерс и припомня, че през същата година Франция и Германия сключват споразумение за постепенното премахване на граничните проверки, което става предвестник на създаденото следващата година от пет европейски страни Шенгенско пространство за свободно движение. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase