Снимка: архив, Reuters

Юрий Ушаков – помощник на президента на Русия Владимир Путин, заяви, че се работи по газопровод от Русия през Гърция и Италия към трети страни, който "очевидно" ще преминава през България.

Още по темата

"В момента се работи по проект за доставки на газ от Русия и през Гърция и Италия за трети страни, в смисъл, че газопроводът ще минава по дъното на Черно море, а след това през територията на една от крайморските страни – очевидно България, по-нататък в Гърция и след това – Италия", каза Ушаков, цитиран от ТАСС.

Ушаков припомни, че през февруари тази година в Рим представители на Газпром подписаха с гръцката и италианската страна меморандум за този проект.

По думите на помощника на руския президент обаче този документ не е окончателен и трябва да се водят преговори с редица държави и най-главното – с чиновниците от Европейската комисия.

ТАСС припомня, че целта на споразумението е организиране на южния маршрут за доставки на руски газ за Европа.

Руският президент Владимир Путин ще посети Гърция на 27 и 28 май. От Кремъл бе съобщено, че по време на посещението си той планира да обсъди реализацията на съвместни проекти в сферата на енергетиката и транспорта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase