Еврокомисар Канете и премиерът Борисов. Снимка: БТА

България има потенциал да се превърне в лидер в изграждането на европейския и балкански газов хъб, смята еврокомисарят Мигел Ариас Канете. По думите му Европейската комисия подкрепя изграждането на газов хъб у нас.

Европейският комисар по климата и енергетиката Мигел Ариас Канете е на посещение в България и се срещна с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет.

В срещата, в която е участвал и вицепремиерът Томислав Дончев, са били обсъдени развитието на Европейския енергиен съюз и възможностите за България за гарантиране на устойчиви енергийни доставки, предаде БТА.

Пред журналисти Канете каза още, че страната ни има исторически капацитет и изключително добре разработена газопреносна система.

Основна цел при изграждането на този газов разпределител е диверсифициране на източниците и на трасетата, посочи Мигел Канете. Даваме подкрепа и работим заедно за изграждане на интерконектор за природен газ с Гърция, работи се по подобни проекти и със Сърбия и с Румъния. Ще подкрепим всяка друга инфраструктура, която отговоря на законодателството на ЕС, каза още еврокомисарят.

България може да е ключов играч в доставките на газ в региона. Оценяваме добрата работа на българския екип, воден от министрите Томислав Дончев и Теменужка Петкова. Това е трудна работа, започнахме и довършваме 14 обекта от общ европейски интерес, но тук нещата вървят най-добре отвсякъде другаде, каза еврокомисарят.

Горд съм, че България е надежден члена на ЕС, подчерта Канете. Достигнахте редуциране на вредните емисии на парникови газове, постигнахте висока енергийна ефективност и сигурност. Поздравявам държавата и работа за пълната либерализация на енергийния пазар, но и че зачитате нуждата на уязвимите социални групи, допълни той. Започнахте с една идея, която обаче вече се материализира, каза Канете, като говореше за проекта за газов хъб "Балккан".

В България законодателството на ЕС в областта на енергетиката се спазва, посочи той. През 2005 и през 2009 година търговията с газ се ползваше не като стока, а като политически инструмент и ние не искаме това да се повтаря, каза Канете и отново повтори, че ЕК подкрепя изграждането на газов хъб и на и газова инфраструктура в страната.

Ключовата дума в изказването на еврокомисаря Канете е доверие, каза премиерът Бойко Борисов. Преди година и половина нямаше доверие, тогава се опитаха да излъжат ЕК, да търсят комерсиални резултати и затова нямаше доверие, каза българският премиер, говорейки за предходния кабинет.

В продължение на 25 години само се говореше за интерконекторни връзки, но нищо не се правеше, каза премиерът.

"Освен това Черно море се проучва за петрол и природен газ от най-големите компании в бранша. Ние направихме така че газовият хъб да стане европейски проект. Той не е насочен против Русия, а се иска само да се спазват европейските правила", посочи Борисов.

По думите му, когато една стока минава само в една посока, това не е пазар. Трябва нашите тръби и природният газ, който минава през тях, да са достъпни за търговия и за нашите съседи, каза Борисов.

Той съобщи, че гръцкият премиер Алексис Ципрас ще бъде на посещение в България на 1 юни. На срещата ще се обсъждат енергийни връзки между двете страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase