Снимка: БТА

Водят се преговори за спиране на боевете в сирийската провинция Халеб, обяви Русия след призива на САЩ към сирийския режим да спре бомбардировките на град Алепо, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Водят се преговори за установяване на "режим на тишина" в провинция Халеб, заяви генерал Сергей Кураленко, началник на руския център за помиряване на воюващите страни в конфликта. Той добави, че временното примирие, влязло в сила в петък вечерта под натиска на Москва и Вашингтон, е било удължено с 24 часа в предградието на Дамаск Източна Гута.

Сирийската армия потвърди удължаването на примирието около Дамаск, но не спомена нищо за Алепо, отбелязва Ройтерс.

Примирието в Латакия, което също влезе в сила в петък, изглежда се запазва, добави Кураленко, цитиран от АФП. Той призова "всички страни, които искат мир в Сирия, да подкрепят руско-американската инициатива и да не позволят" да се наруши примирието.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери призова снощи за прекратяването на огъня на цялата територия на Сирия и особено в град Алепо, който е подложен на въздушни удари от режима в Дамаск, припомня АФП. Руският заместник-външен министър Генадий Гатилов обаче заяви, че неговата страна няма да окаже натиск на Дамаск да спре бомбардировките на Алепо, основното бойно поле в сирийската гражданска война.

Очаква се днес Кери да пристигне в Женева, за да обсъди прекратяването на огъня и политическия преход в Сирия с пратеника на ООН за Сирия Стафан де Мистура и външните министри на Саудитска Арабия и Йордания, припомня АФП. (БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase