Снимка: Bulgaria ON AIR

НАТО изпраща корабите си в гръцки и турски води в Егейско море, за да спират дейността на трафикантите на бежанци към Европа. Това обяви генералният секретар Йенс Столтенберг, който приветства Атина и Анкара за това, че допуснаха мисията на тяхна територия.

Столтенберг подчерта, че Алианса ще разшири сътрудничеството си с европейската гранична агенция "Фронтекс" и ще увеличи броя на корабите, които има на разположение.

"Разширяваме зоната си на активност в териториалните води на Турция и Гърция. Споразумяхме се за тясно сътрудничество с тези две държави, които са наши съюзници. Мисията на НАТО е ясна. Корабите на Алианса не са в Егейско море, за да спират и да връщат обратно лодките в мигранти и бежанци. Нашите кораби са в Егейско море, за да помогнат на турските и гръцките власти да прекъснат мрежите за трафик на хора и да заловят самите трафиканти. До момента активността на НАТО се ограничаваше само в международни води, тъй като Гърция и Турция не бяха разрешили достъп до териториалните си води и въздушното си пространство", каза Столтенберг

В момента Германия ръководи мисията на Алианса, която беше договорена миналия месец. В нея участват кораби на Канада, Турция и Гърция. Великобритания също обяви, че ще се включи в мисията, като ще предостави още няколко кораба и хеликоптер.

По темата вижте и видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase