Снимка: архив Булфото

Вселенският патриарх Вартоломей е забранил службите на български език в църквата „Св. Георги“ в Одрин. В неделя там литургията е отслужена от четирима гръцки свещеници, а нашият отец Александър е бил грубо изтикан в ъгъла. Това разказа пред ”Труд“ семейство от София. Специално за службата в нашия храм се изсипали гърци с 5 автобуса.

От българите в Одрин столичани научили, че това се случва заради отказа на държавата ни да премахне паметника на нашия екзарх Антим I в двора на другата наша църква - „Св. Св. Константин и Елена“. Точно в неделя там близо 500 души от България и Турция почетоха 127-годишнината от смъртта на Екзарха.

Още по темата
„Това говори, че сме имали основателни съмнения за претенциите на Вселенския патриарх да заграби храмовете ни“, коментираха потърпевши от натиска на Вартоломей при визитата му в София.

В Светия синод обаче не знаят нищо за случилото се в Одрин, защото отказали да разговарят с гражданка, пожелала да ги сезира спешно по телефона. Синодът трябва да реагира, защото действията на Вартоломей са незаконни, смятат българите в Одрин.

В устава на БПЦ пише, че в диоцеза й попадат и православните българи в Турция, където има Българска църковна община в Истанбул. По турските закони храмът „Св. Георги“ е собственост на фондация „Св. Георги вакъф“, а „Св.св. Константин и Елена“ - на фондацията на Българската църква в Истанбул.

За ремонти в Одрин нашата държава е дала поне половин милион евро, докато Вселенската патриаршия не е сложила и една керемида. А гръцки попове са стъпили в Одрин едва след поставянето на паметника на Екзарха.

При посещението си у нас преди около месец Вселенският патриарх бе почетен с орден "Стара планина", но бе изпратен с протести заради настояването му да получи български църковни рекливи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase