Снимка: БТА

Вселенският патриарх Вартоломей поиска от президента Росен Плевнелиев България да върне икони и светини, които са принадлежали на църквите в днешна Северна Гърция, но са били пренесени у нас по време на войните. Това стана, след като вселенският патриарх бе удостоен от българския президент с орден "Стара планина" I степен.

"Особено би допринесло по посока, както на напредъка и развитието на отечеството ви в ЕС, така и на единството на църквата и народа му с останалия православен свят и преди всичко с Вселенската патриаршия, връщането на отнетите по времето на войни и "неразбории" на Балканския полуостров свещени богослужебнни ценности на естествените им правоимащи свети митрополии и свети обители на Северна Гърция", заяви патриарх Вартоломей, цитиран от БТА.

Вярваме, че при съвместната грижа на българската държава и на църквата й окончателното изцеляване на тази тежка рана, която въпреки положените досега усилия остава все още отворена, би станало исторически момент във вашия президентски мандат и би отворило една нова златна страница в отношенията на България със съседните й православни народи и с обединена Европа, като ще свидетелства красноречиво за придържането им към онези принципи, които са международно установени и действат, каза Вартоломей.

По думите му "едно такова действие като похвалния аналог с връщането преди години на Историята на Паисий на Зографския манастир в Света гора би потвърдило на дело общия съвместен път в лоното на ЕС и на православната вселена".

Вселенският патриарх Вартоломей изтъкна съществуващата от векове духовна връзка на България и на православната й църква с Вселенската патриаршия. Той изтъкна и съхраняването от българския народ на православната вяра през вековете.

И днес православната църква на България под мъдрото, творческо и дейно патриаршество на патриарх Неофит се възражда от пепелта, а народът ви непрекъснато преоткрива корените и духовността си, търси Бога и жадува за неговата истина, която единствено го води към благоденствието, каза Вартоломей. На този възродителен духовен път на вашата страна Вселенската патриаршия днес, както и в миналото, винаги сме спътници, каза още той.

По време на церемонията президентът Плевнелиев каза, че в трудни времена на растяща тревога в обществото от многото кризи по света и около нас още повече имаме нужда от своите духовни водачи, които да ни покажат верния път, да дадат урок за чест и дълг, да се погрижат за духовното развитие на младите и на обществото.

Държавният глава заяви, че България е неразделна част от международните усилия за разбирателство и диалог между религиите. Той изтъкна, че мирното съжителство между религиозните общности в България е повод за гордост за всички българи. Росен Плевнелиев заяви, че като държавен глава полага всички усилия за укрепване на разбирателството и толерантността между различните религии в страната.

В словото си президентът Плевнелиев каза още, че Вселенският патриарх Вартоломей е забележителна личност с огромно влияние както в православния свят, така и в глобален аспект и високо ценим неговата многостранна дейност за благото на православната църква, за укрепването и обогатяването на разбирателството и толерантността между всички християни, както и между различните световни вероизповедания. Президентът отбеляза съпричастността на Вселенския патриарх с усилията за справяне с множеството предизвикателства на нашето време, насърчаването на диалога и мира, борбата със социалното неравенство и с климатичните промени.

Сред присъствалите на церемонията на "Дондуков" 2 бяха патриарх Неофит, представители на Светия синод, ръководители на основните вероизповедания в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase