Сергей Лавров. Снимка: архив, Reuters

Турция рискува да се окаже в тежка ситуация в региона, а ръководството на тази страна прекрачи границите на допустимото, заяви руският външен министър Сергей Лавров на среща със сирийския си колега Уалид Муалем, предаде ТАСС.

"Смятам, че турското ръководство прекрачи границите на допустимото и рискува да постави Турция в тежка ситуация и от гледна точна на дългосрочните национални интереси, и от гледна точка на положението в региона", подчерта руският дипломат.

Още по темата

Той изрази пред Муалем искрената признателност на Москва за това, че сирийската армия е спасила единия от двамата пилоти на сваления от турската авиация руски боен самолет.

"Не мисля, че сега имаме основание да говорим подробно за оценките ни на турската провокация срещу нашия самолет, отбеляза министърът. Нашите оценки бяха изложени по най-подробния начин преди всичко от руския президент Владимир Путин", припомни Лавров.

За преговорите за намиране на изход от сирийската криза Лавров каза, че Русия ще настоява този политически процес да обхваща всички представители на сирийското общество и в рамките на него сирийците да определят сами своето бъдеще.

Сирийският външен министър Уалид Муалем каза, че атаката на Турция срещу руския самолет е безпрецедентен акт на агресия, предаде ТАСС.

Муалем изрази съболезнованията на Сирия към близките на убития руски пилот, както и на убития член на екипажа на руския хеликоптер, участвал в издирването на екипажа на руския изтребител-бомбардировач.

Муалем изрази съгласие с изказаната от руския президент Владимир Путин оценка, че подобни действия (свалянето на самолета) са удар в гърба.

Ние в продължение на пет години говорим, че Турция помага на терористите по идеологически причини и всеки ден в продължение на пет години ни нанася удар в гърбау каза Муалем.

Той заяви, че благодарение на руските въздушнокосмически сили сирийската армия е постигнала значителни успехи на терен в Сирия.

За кратко време руските сили успяха да постигнат 100 пъти повече, отколкото коалицията под ръководството на САЩ. Единственият резултат от действията на тази коалиция между впрочем беше разпространението в нашата страна на групировката "Ислямска държава", каза Муалем.

Той добави, че използва повода на срещата с Лавров, за да благодари на Путин за усилията в борбата с тероризма.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase