Снимка: архив Reuters

Премиерът на Русия Дмитрий Медведев нарече "престъпни действия" атаката на турски ВВС срещу руския самолет Су-24 в Сирия, предаде ТАСС.

Министър-председателят коментира събитието пред журналисти в Екатеринбург, където пристигна след обиколка в Югоизточна Азия.

"Безразсъдно престъпните действия на турските власти, свалили руски самолет, предизвикаха три последици", заяви той.

"Първо, опасно се изостриха отношенията между Русия и НАТО, което не може да бъде оправдано с никакви интереси, включително защита на държавните граници. Второ, Турция демонстрира с действията си, че всъщност защитава бойците на "Ислямска държава", заяви руският премиер.

"Нищо чудно, с оглед данните за пряк финансов интерес на някои длъжностни лица от Турция, свързани с доставки на петролни продукти, произвеждани в предприятия на ИД", подчерта още Медведев.

"И трето, подкопани са продължителните добросъседски отношения между Русия и Турция, между другото в икономиката и в хуманитарната сфера", заяви Медведев.

"Трудно ще може да се компенсират тези щети. Директно може да последва отказ от редица съвместни проекти и турските компании да изгубят позициите си на руския пазар", предупреди руският премиер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase