Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кралят на Велокобритания Чарлз III попада в списъка на Sunday Times за най-богатите хора за 2024 година. Личното богатство на монарха се оценява на над 770 милиона долара. Таблоидът съобщава още, че кралят изпреварва по богатство майка си - покойната кралица Елизабет II.

Кралят е възстановил богатството си след развода с Даяна през 1996 година, споделя бивш помощник на Чарлз. Освен това той е спестил печалбите, които е получил от херцогство Корнуол.

"Той започна да прибира парите от херцогството", коментира бившият придворен.

Херцогство Корнуол е имение на стойност 1 милиард долара, а към него са включени освен земи, но и ферми, къщи и друг вид активи. Херцогството отдава под наем и търговски имоти в Лондон, Милтън Кийнс и Корнуол. То генерира доходи, които подпомагат принца на Уелс, неговото семейство и благотворителните му дейности.

След като Чарлз стана крал, херцогството се наследи от престолонаследника принц Уилям. В статията си The Sunday Times допълва, че Чарлз е увеличил годишната печалба на херцогството с 42,6% до над 31 млн. долара между 2011 и 2022 година.

Най-ценните активи обаче си остават имението Сандригам в Норфолк, както и намиращият се в Шотландия замък Балморал. Първокласните земеделски земи около имотите се оценяват на над 360 милиона долара. Чарлз III притежава и други имоти, сред които имение в Глостършир и в Уелс.

Точното състояние на краля и на британската монархия няма как да се определи, тъй като стойността на личните бижута, подаръци и други предмети не е известна. Не бива да се забравя и фактът, че кралското семейство притежава една от най-големите колекции от произведения на изкуството в света.

Крал Чарлз III получава всяка година суверенна субсидия от правителството на Обединеното кралство, финансирана от данъкоплатците, за да покрие разходите за официални задължения и за поддръжка на домовете, включително Бъкингамския дворец.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase