Мястото, където Брахим се самовзриви. Снимка: архив Reuters

Бившата съпруга на взривилия се в Париж атентатор Брахим Абдеслам разказа за него, какъвто тя го помни - безработен тревоман, който е лежал в затвора и никога не е ходил в джамия.

31-годишният Брахим се взриви пред Кафе "Comptoir Voltair" по време на петъчните атентати. Трима души бяха ранени вследствие на взрива, но единствено той умира.

Неговата съпруга, Найма, разказва за краткия им 2-годишен брак, за живота си с Брахим, който по образование бил електротехник, но работил едва един ден през живота си.

Найма разказва пред "Дейли Мейл", че Брахим често пушел по 3-4 джойнта на ден.

"Любимите му дейности бяха да пуши трева и да спи. Често спеше през деня. Пушеше тревожно много!", разказва екс съпругата му, който е на 36 години.

"Въпреки че той имаше диплома като електротехник не намираше работа. През двете години, в които бяхме женени, той работи един единствен ден. Тревата го правеше мързелив", споделя тя.

Брахим е един от осмината джихадисти, които стоят зад атентатите от петък вечер, при които загинаха най-малко 129 души и поне 352 бяха ранени. Службите за сигурност предполагат, че Брахим е трябвало да се взриви по-късно и така да обяви "религиозна война" срещу Запада.

По-малкият брат на Брахим - 26-годишният Салах Абдеслам, е най-издирваният човек в света в момента, след като се измъкна от полицията. Според властите и двамата са радикализирани.

Но религиозната крайност на Брахим изненадва бившата му съпруга. Тя споделя, че той никога не е ходил в джамия да се моли, а празнувал Рамадана, защото семейството му го принуждавало.

След това обаче Брахим прекарал известно време в Сирия. А когато се върнал - отново бил безработен, стоял по цял ден у дома, гледайки филми и слушайки арабски хип-хоп.

Найма и Брахим живеели трудно. "Прехранвахме се само от обезщетенията за безработица, които са едва около €1000 на месец за двама ни", казва Найма.

Липсата на пари била и причината да нямат деца - нямали достатъчно средства, за да се грижат за тях.

Още от малък той си имал проблеми с властите - излежал две присъди за кражба. А като дете подпалил дома си.

Когато най-накрая си намерил работа като управител в кафене в Моленбек, заведението се превърнало в "бърлога на беззаконието". В крайна сметка властите затварят кафенето.

Въпреки проблемите на Брахим с наркотиците, Найма не помни съпруга си с лошо. Той бил спокоен, с добър и благ характер. Никога не бил агресивен с нея или пък с другите хора. Въпреки че алкохолът е "харам", т.е. забранен от исляма, Брахим пиел бира и водка, макар и не всеки ден.

Те се срещнали в брюкселски бар през 2004 година, когато Брахим седнал до нея и директно я заговорил. "От този ден нататък ние винаги бяхме заедно. Той ме водеше на ресторант, или кино, или слушахме арабска музика заедно. Бях щастлива и влюбена", спомня си Найма отминалите вече години.

Две години по-късно двамата решават да се оженят. Планират гражданска, нерелигиозна сватба в общината, с 20-ина гости, последвана от парти в ресторант. Нито родителите, нито братята на Брахим присъстват обаче на венчавката.

"Те не са особено близки роднини", твърди Найма. "Те бяха модерни. Всички имаха свой живот", разказва тя. Бащата на Брахим, Абдараман, работел в метрото и не бил религиозен. В джамията ходел само в петък. Майката на Брахим, Ямина, била истински прогресивният член на семейството, не готвела често и излизала вечер за пица или питие с приятели.

Найма и Брахим се разделят през 2008 година след 2-годишен брак, а официално се развеждат едва през 2013 година. Те не хранят лоши чувства след раздялата си, но Найма казва, че той е искал да си намери нова съпруга. И се забравят, до понеделник когато тя отново чува за него.

"Нямам обяснение. Шокирана съм. Възможно е да е бил хашишът, всичко е възможно. Той никога не посягаше към дрога като кокаин или друго подобно, когато беше с мен", казва Найма.

Но докато тя е шокирана, дори семейството му признава, че той е бил "радикализиран", докато е бил в Сирия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase